بورسیت زانو التهاب یک کیسه کوچک حاوی مایع است که اطراف مفصل زانو قرار دارد. این کیسه اصطکاک و فشار بین استخوان ها و تاندون ها ، ماهیچه ها و پوست اطراف مفصل را کاهش میدهد.
هر کدام ار کیسه های زانو میتوانند دچار التهاب شوند ، ولی بورسیت زانو معمولا بالای کشکک زانو یا قسمت داخلی زانو زیر مفصل پدیدار میشود. بورسیت زانو باعث درد و محدود کردن تحرک میشود. درمان بورسیت زانو معمولا شامل ترکیبی از تمرینات خود مراقبتی و درمان های زیر نظر پزشک میشود که به تسکین درد و التهاب کمک میکند. کلینیک درمان زانو درد در کرج
علائم بورسیت زانو
علائم و نشانه های بورسیت زانو به شدت بستگی به این دارد که کدام کیسه مبتلا شده و چه چیزی باعث التهاب آن شده است. در حالت کلی وقتی فشاری بر زانو وارد شود ممکن است در ناحیه مبتلا احساس گرما، حساسیت بالا و تورم کنید. همچنین ممکن است هنگام حرکت یا حتی استراحت درد را احساس کنید.
یک ضربه شدید به زانو میتواند به سرعت منجر به شروع علائم شود. ولی بیشتر موارد بورسیت زانو ناشی از اصطکاک و تحریک کیسه هاست که در مشاغلی که به زانو زدن طولانی مدت در سطوح سخت نیاز دارند ایجاد میشود. بنابراین علائم به تدریج شروع میشوند و میتوانند با گذشت زمان بدتر شوند. گسستگی شانه
زمان مراجعه به پزشک
بعضی مواقع کیسه ای که بالای کشکک زانو قرار دارد میتواند مبتلا شود. اگر در زانوی خود تب به همراه درد و تورم مشاهده کردید حتما با پزشک ملاقات کنید.
دلایل ابتلا به بورسیت زانو
بورسیت زانو میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- فشار بیش از حد و طولانی مانند زانو زدن بخصوص روی سطوح سخت.
- فعالیت های سنگین یا استفاده بیش از حد.
- ضربه مستقیم به زانو.
- عفونت باکتریایی کیسه ها.
- عوارض جانبی آرتروز، روماتیسم مفصلی یا نقرس در زانو.
عوامل تشدید کننده شانس ابتلا به بورسیت زانو
بورسیت زانو یک بیماری شایع است، اما شانس شما برای ابتلا به این ناهنجاری دردناک میتواند با موارد زیر افزایش یابد:
زانو زدن طولانی مدت:
افرادی که برای مدت طولانی روی زانو کار میکنند برای مثال موکت کار ها، لوله کش ها و یاغبانان شانس بیشتری برای ابتلا به بروسیت زانو دارند.
شرکت در ورزش ها:
ورزش هایی که وارد شدن ضربه به زانوها و یا افتادن روی زانوها در آنها زیاد است مانند کشتی، فوتبال و والیبال شانس ابتلا به بروسیت زانو را افزایش میدهند. دوندگان نیز میتواند دچار درد و التهاب در کیسه ای که داخل زانو و زیر مفصل قرار دارد شوند.
چاقی و آرتروز:
بورسیت در یکی از کیسه ها که در قسمت داخلی زانو زیر مفصل قرار دارد اغلب در زنان چاق مبتلا به آرتروز اتفاق میافتد.
پیشگیری از بورسیت زانو
برای جلوگیری از بورسیت زانو موارد زیر را رعایت کنید:
استفاده از زانو بند:
اگر روی زانو های خود کار میکنید یا در ورزش خاصی شرکت میکنید که زانو های شما را در معرض ابتلا به بورسیت زانو قرار میدهد، از زانو بند برای محافظت از زانوی خود استفاده کنید.
استراحت کردن:
اگر برای مدت طولانی روی زانو های خود هستید مرتب زمانی را به استراحت زانو و کش دادن پاها اختصاص دهید.
از تا کردن بیش از حد زانو خودداری کنید:
خم کردن بیش از حد یا مداوم زانو فشار بر مفصل زانو را زیاد میکند.
رسیدن به وزن مناسب و نگهداری آن:
این مورد میتواند به کاهش فشار وارد بر زانو کمک کند.
تشخیص
پزشکان معمولا میتوانند با بررسی تاریخچه پزشکی بیمار و معاینات فیزیکی به تشخیص بورسیت زانو پی ببرند. پزشک ممکن است وضعیت دو زانو را بررسی کند مخصوصا اگر در یکی از زانو ها درد وجود داشته باشد. به آرامی قسمت هایی از زانو را فشار دهد تا گرما، تورم و منبع درد را پیدا کند.
پوست محل حساس را از نظر قرمزی و علائم عفونت بررسی کند. با احتیاط پاها و زانوها را حرکت دهد تا دامنه حرکت زانو را مشخص کند و اینکه آیا خم کردن آن دردناک است یا خیر. سندروم درد میوفاسیال (تریگر پوینت)
تصویربرداری
برای کمک به حذف آسیب هایی که میتوانند علائم و نشانه هایی مشابه علائم بورسیت زانو ایجاد کنند، پزشک ممکن است یک یا چند آزمایش زیر را درخواست کند:
تصویر برداری با اشعه ایکس:
این روش میتواند برای تشخیص مشکلات استخوانی یا آرتروز مفید باشد.
ام آر آی:
این روش از امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی قوی برای تولید تصاویر دقیق از ساختار های درون بدن استفاده میکند. این فناوری بافت های نرم مانند کیسه های مفصلی را تجسم میکند.
امواج فراصوت:
با استفاده از امواج صوتی برای تولید تصاویر در زمان واقعی، سونوگرافی میتواند به پزشک کمک کند تا تورم در کیسه های مفصلی را بهتر تجسم کند.
آسپیریشن (تخلیه مایع جمع شده در مفصل)
اگر پزشک به وجود عفونت یا نقرس در کیسه های مفصلی مشکوک باشد، ممکن است با وارد کردن یک سوزن در ناحیه آسیب دیده و تخلیه مقداری از مایعات، نمونه ای از مایع درون کیسه را برای آزمایش بگیرد. این روش همچنین میتواند به عنوان درمان استفاده شود. درمان درد مچ دست در کرج (سندروم مجرای تونل کارپال)
درمان بورسیت زانو
بورسیت اغلب با گذشت زمان بهبود میابد، بنابراین درمان معمولا با هدف تسکین علائم انجام میشود. با این حال، بسته به علت بورسیت زانوی شما و اینکه کدام کیسه ها آلوده است، ممکن است پزشک یک یا چند روش درمانی را توصیه کند.
درمان دارویی بورسیت زانو
اگر عفونت باعث بورسیت زانو شده باشد، پزشک دوره درمان آنتی بیوتیک را تجویز میکند.
کار درمانی
پزشک ممکن است شما را به یک فیزیوتراپ یا متخصص طب فیزیکی معرفی کند، که میتواند ب شما در بهبود انعطاف پذیری و تقویت عضلات کمک کند. این روش درمانی ممکن است درد و خطر ابتلا به دوره های مکرر بورسیت زانو را کاهش دهد. اگر نمیتوانید از زانو زدن جلوگیری کنید، زانوبند و آستین های فشاری زانو میتوانند به کاهش تورم کمک کنند.
جراحی و درمان های دیگر
درمان های دیگر برای درمان بورسیت زانو عبارتند از:
تزریق کورتیکواستروئید:
اگر بورسیت ادامه دار باشد و به درمان های قبلی پاسخ نداده باشد، پزشک ممکن است برای کاهش التهاب داروی کورتیکواستروئیدی به کیسه ی مبتلا تزریق کند. التهاب معمولا به سرعت فروکش میکند، اما ممکن است در هنگام تزریق برای چند روز درد و تورم داشته باشید.
تزریق اوزون:
اگر بورسیت ادامه دار باشد و به درمان های قبلی پاسخ نداده باشد، پزشک ممکن است برای کاهش التهاب اوزون به کیسه ی مبتلا تزریق کند. التهاب معمولا به سرعت فروکش میکند، اما ممکن است در هنگام تزریق برای چند روز درد و تورم داشته باشید.
آسپیریشن:
پزشک ممکن است یک کیسه را تخلیه کند تا مایعات اضافی را کاهش دهد و التهاب را درمان کند. وی سوزنی را در کیسه آسیب دیده وارد کرده و مایعات را به داخل سرنگ میکشد. تخلیه ممکن است باعث درد و تورم کوتاه مدت شود و ممکن است لازم باشد برای مدت کوتاهی پس از تزریق از آتل نگهدارنده زانو استفاده کنید تا احتمال تورم مجدد کاهش یابد.
جراحی:
اگر دچار بورسیت مزمن و عود کننده هستید و به سایر درمان ها پاسخ نمیدهید، ممکن است پزشک جراحی برای برداشتن کیسه را توصیه کند.
سبک زندگی و درمان های خانگی بورسیت زانو
برای تسکین درد و ناراحتی بورسیت زانو:
به زانوی خود استراحت دهید. فعالیتی که باعث بورسیت زانو شده را متوقف کرده و از حرکاتی که درد شما را بدتر میکنند خودداری کنید. مسکن های بدون نسخه مصرف کنید. استفاده کوتاه مدت از داروی ضد التهاب مانند آسپرین، ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم میتواند به تسکین درد کمک کند. پی آر پی (PRP)
یخ بگذارید. چند بار در روز به مدت 20 دقیقه کیسه یخ را روی زانوی خود قرار دهید تا درد برطرف شود و در زانوی خود دیگر احساس گرما نکنید. فشار اعمال کنید. استفاده از بند فشاری یا آستین زانو میتواند به کاهش تورم کمک کند. زانوی خود را بلند کنید. پای آسیب دیده خود را روی بالش قرار دهید تا تورم زانو را کاهش دهد.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
یک لیست از موارد زیر تهیه کنید:
- علائم بیماری و زمان شروع آنها.
- اطلاعات پزشکی مهم، شامل تاریخچه پزشکی خود و خانواده تان.
- تمامی داروها، ویتامین ها و مکمل هایی که مصرف میکنید به همراه مقادیر استفاده.
سوالاتی که میخواهید از پزشک خود بپرسید
سوالاتی که میتوانید از پزشک خود در رابطه با بروسیت زانو بپرسید:
- بیشترین احتمال برای علائم من مربوط به کدام بیماریست؟
- دلایل احتمالی دیگری برای بیماری من وجود دارد؟
- شما چه درمانی را پیشنهاد میکنید؟
- آیا نیاز است که فعالیت هایم را محدود کنم؟
- آیا درمان های خود مراقبتی وجود دارد که من بتوانم انجام دهم؟
سوالاتی که پزشک ممکن است از شما بپرسد
- شروع درد ناگهانی بوده یا تدریجی؟
- چه شغل یا فعالیت های تفریحی انجام میدهید که ممکن است روی زانوی شما تاثیر بگذارد؟
- آیا هنگام انجام برخی فعالیت ها، مانند زانو زدن یا بالا رفتن از پله، درد شما بروز میکند یا بدتر میشود؟
- آیا اخیرا زمین خورده اید، تصادف کرده اید یا به زانوی خود ضربه وارد کرده اید؟
- چه درمان هایی را در خانه امتحان کرده اید؟
- این درمان ها چه تاثیری داشتند؟
برای دریافت نوبت اینترنتی از کلینیک دکتر مرجان رئوفی پور اینجا کلیک کنید.